Δευτέρα 9 Νοεμβρίου 2009

Αστερόσπιτο


ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΤΑΚΗ
ΣΕΙΡΑ: ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΑ ΒΙΒΛΙΑ ΜΕ ΠΟΛΥΧΡΩΜΗ ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗ
ΜΑΪΟΣ 2008

Σε μια μακρινή πολιτεία μια σκοτεινή νύχτα που φωτίζεται μόνο από τις φλόγες του πολέμου που καταστρέφουν τα πάντα, τα παιδιά επιχειρούν μια μεγάλη έξοδο σωτηρίας. Μα οι άνθρωποι που συναντούν πολύ μακριά από την πατρίδα τους θα αρνηθούν ν’ ακούσουν την ιστορία τους και να επικοινωνήσουν μαζί τους. Θα τους δώσουν ένα σπίτι να μένουν και θα τους συμπεριφέρονται σαν τα παιδιά και το σπίτι τους να είναι αόρατα.
Τα παιδιά τότε θα επιχειρήσουν μια δεύτερη έξοδο, αυτή τη φορά από την γκρίζα φυλακή τους, αναζητώντας απεγνωσμένα βοήθεια για να πουν την ιστορία τους. Πώς θα μάθουμε την αλήθεια για όσα συμβαίνουν στον κόσμο αν δεν ακούσουμε τις ιστορίες που ο κάθε άνθρωπος έχει να διηγηθεί; Πώς θα καταλάβουμε τι είναι ο πόλεμος αν δεν ακούσουμε τι έχουν να μας πουν γι’ αυτόν τα παιδιά που τον έζησαν; Πώς θα δεχτούμε ανθρώπους που εκ πρώτης όψεως φαίνονται διαφορετικοί αν δεν επικοινωνήσουμε μαζί τους και δεν μπούμε στη θέση τους;
Είναι πάντα τα γεγονότα που συμβαίνουν πολύ μακριά από μας όσο μακριά νομίζουμε ότι είναι;

Το Αστερόσπιτο είναι μια ιστορία για τον πόλεμο, το ρατσισμό, την επικοινωνία. Ένα ποιητικό κείμενο για την ανάγκη των ανθρώπων να μοιραστούν με τους άλλους τα βιώματά τους και να γίνουν αποδεκτοί.
«Άνθρωποι όλων των χωρών, διηγηθείτε τις ιστορίες σας» είχε πει ο Ντάριο Φο όταν του έδωσαν το Νόμπελ Λογοτεχνίας στη Στοκχόλμη το 1997. Και ίσως ο μόνος τρόπος να αναζητήσουμε τις παγκόσμιες ρίζες μας και την ταυτότητά μας ως πολιτών του κόσμου είναι να ακούσουμε προσεκτικά όσα οι άνθρωποι αυτού του πλανήτη έχουν να μας πουν για σκέψεις, ανάγκες και συναισθήματα που τελικά δεν είναι τόσο διαφορετικά από τα δικά μας όσο νομίζουμε. Κι η λογοτεχνία εδώ μπορεί να παίξει το ρόλο της.